PENYELIDIKAN KITA

Kolar GPS & Penjejakan Gajah

Amat sukar untuk mengesan gajah di hutan hujan Malaysia kerana tumbuh-tumbuhan yang tebal dan rupa bumi yang mencabar. Penggunaan teknologi seperti kolar GPS telah membantu penyelidik memahami lebih lanjut tentang ekologi dan tingkah laku pergerakan gajah. Ini sangat penting dan mempunyai aplikasi dunia sebenar. Sebagai contoh, penggunaan kolar GPS telah membantu kami dalam menilai kesan infrastruktur linear terhadap pergerakan gajah dan merancang langkah mitigasi untuk mengurangkan perlanggaran kenderaan gajah.

Perangkap Kamera

Perangkap kamera dengan keupayaan untuk menangkap gambar dan video telah membantu memajukan penyelidikan hidupan liar dengan hebat di kawasan tropika. Untuk penyelidikan harimau, perangkap kamera sering digunakan untuk anggaran populasi dan pemantauan. Untuk penyelidikan gajah, kita boleh menggunakan perangkap kamera untuk mengkaji aktiviti diel gajah di lokasi tertentu, seperti di ladang yang bersempadan dengan hutan simpan atau koridor hidupan liar. Selain itu, kita boleh mengkaji demografi sosial mereka dan memerhatikan tingkah laku mereka.

Bioakustik Gajah

Penggunaan peranti bioakustik berpotensi membantu kami mengesan penyuaraan gajah Asia yang merangkumi bunyi gemuruh dan bunyi decitan. Berpotensi, kita boleh mengetahui lebih lanjut tentang cara gajah berkomunikasi antara satu sama lain. Terdapat potensi untuk menggunakan bioakustik untuk membantu menyokong usaha penguatkuasaan juga, dengan menggunakan teknologi masa nyata untuk mengesan bunyi pencerobohan manusia seperti bunyi tembakan atau gergaji mesin.

Sistem Pengesanan Amaran Awal

Pengurusan & Ekologi Gajah Malaysia (MEME) sedang membangunkan prototaip sistem pengesanan amaran awal gajah menggunakan bioakustik dan kamera gajah (kedua-dua bunyi dan visual) untuk mengesan kehadiran gajah di ladang. Ini adalah kerjasama berterusan dengan Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Pusat Pengajian Sains Komputer di Universiti Nottingham Malaysia, dan beberapa kumpulan penyelidikan antarabangsa.

Sistem Pengesanan Amaran Awal

Hantar Mesej Kepada Kita

Kita akan menghubungi anda secepat mungkin.