HAB MAKLUMAT

GAJAH LIAR DI LANDSKAP SELATAN SEMENANJUNG MALAYSIA

Sorotan Penjelajah National Geographic

Fakta-fakta Seronok!

Item 1

Selepas beruk besar, gajah dianggap sebagai mamalia darat paling pintar di dunia. Gajah diketahui mempunyai kenangan yang luar biasa. Mereka juga boleh membuat dan menggunakan alatan & mematahkan dahan berdaun dan menggunakannya sebagai pemukul lalat.  

Item 2

Gajah adalah makhluk hidup. Mereka menunjukkan empati terhadap gajah lain yang berada dalam kesusahan, menawarkan perlindungan kepada gajah muda atau cedera dan mampu memahami kematian; sebagai contoh, mereka akan tinggal di sebelah mayat gajah mati dan cuba untuk menanamnya.

Item 3

Gajah liar dikenali sebagai jurutera ekosistem kerana mereka boleh mengubah suai habitat untuk banyak haiwan lain. Semasa mereka mengembara, mereka mencipta laluan dan apabila mereka menggali tanah untuk nutrien, mereka mencipta saltlicks. Beberapa perubahan geologi dalam landskap ini boleh bertahan selama beberapa generasi.

Item 4

Tahi gajah mencipta habitat mini untuk hidupan liar lain. Ia menyediakan tempat perlindungan yang baik untuk katak dan invertebrata seperti kumbang, semut, lipan, kaki seribu, kala jengking, cengkerik, labah-labah dan anai-anai.

Item 5

Seekor gajah boleh membuang najis sehingga 18 kali dalam sehari dan menghasilkan kira-kira satu tan tahi setiap minggu. Najis gajah memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesuburan tanah dan membekalkan nutrien kepada benih yang ditelan dan dibuang oleh gajah. 

POSTER INFOGRAFIK